Rasa canina cu o infatisare inconfundabila, de o rara frumusete, se remarca printr-o roba neagra, lunga. Ca si varietatea Malinois se remarca printr-o inteligenta sclipitoare si printr-un temperament cu adevarat echilibrat care-l recomanda si familiilor cu copii.
Punctaj obtinut:
Nivel de energie: 4 puncte din 5 maxim
Necesarul de exercitii: 5
Caracter jucaus: 4
Nivel de afectiune: 2
Relatia cu alti caini: 3
Relatia cu animale de companie non-canine: 3
Relatia cu strainii: 1
Usurinta dresaj: 5
Paza: 5
Aparare: 5
Intretinere: 3
Toleranta la frig: 3
Toleranta la caldura: 3
Alte nume: Belgian Sheepdog, Chien de Berger Belge, Groenendaeler
Zona de origine: Belgia
Data de origine: 1800
Inaltime: Masculi 61-66 cm, Femele 56-61 cm
Greutate: Masculi 29-34 kg, Femele 27 - 32 kg
Speranta de viata: 13-14 ani
Numar de pui: intre 6 si 10 pui
Descriere:
Ciobanescul belgian de Groenendael are un corp musculos si foarte bine proportionat. Dimensiunea capului este in armonie cu corpul, iar partea superioara a craniului este mai degraba aplatizata decat rotunjita. Botul este indicat cu un stop moderat, iar buzele sunt stranse. Ochii medii ca dimensiune, migdalati sunt de culoare maro. In ceea ce priveste urechile, acestea sunt ridicate în forma de triunghi si sunt in proportie cu capul. Ciobanescul belgian de Groenendael are picioarele paralele, drepte si puternice. Se spune ca sunt in forma celor de pisica. Blana este rezistenta la intemperii prezentand o lungime moderata. Ciobanescul belgian are un guler in jurul gatului si blana suplimentara pe picioare, coada si sub corp. Culoarea parului este neagra, fie in totalitate, fie cu o cantitate mica de alb pe piept, barbie sau labute.
Temperament
Ciobanescul belgian de Groenendael este cel mai popular dintre cei patru ciobanesti belgieni. Este un caine foarte luminos si ascultator, determinat si atent, cu instincte puternice teritoriale si de protectie. Aceasta rasa are nevoie de socializare intensiva, de preferinta de la o varsta frageda, pentru a-l impiedica sa devina timid sau sensibil. Ciobanestii belgieni de Groenendael au nevoie de un stapan cu experienta care este ferm, dar nu dur. Daca stapanii sunt duri, cainii vor deveni necooperanti. Este necesar ca stapanii unor caini din aceasta rasa sa afiseze o autoritate naturala, care sa ofere incredere cainelui. Reguli coerente trebuie stabilite si facute clare. Cateii din aceasta rasa sunt instinctiv protectivi, astfel incat ar trebui să fie instruiti si socializati foarte bine de la o varsta frageda.
Acestia sunt excelenti caini de paza si se intalnesc in politie -acest tip de munca este în prezent ocupatia lor principala. Ei pot fi si animale de companie excelente in cazul în care au stapani care sa le asigure activitati diverse. Cainii ciobanesti belgieni de Groenendael sunt buni cu copiii daca sunt socializati cu ei inca de la varsta de doua-trei luni. Au nevoie să faca parte dintr-o familie, nu sa fie inchisi intr-o cusca. Necesita exercitii fizice zilnice alaturi de dresaj şi de companie, pentru ca fara pot deveni distructivi si greu de manevrat.
Ciobanescul belgian are o energie ridicata si o capacitate mentala mare.
Aveti grija atunci cand intra in contact cu mici animale de companie non-canine sau canine deoarece poate fi destul de dominant. In principiu nu ar trebui sa prezinte nici o problema cu conditia ca acestia sa fie corect socializati cu pisicile si alte animale de companie.
Acesta este un caine foarte exigent, care devine din ce în ce mai popular. Modul în care proprietarul se ocupa de caine poate produce diferente in temperament si agresivitate. Acesti caini sunt adesea impresionanti prin simpla aparitie.
Probleme de sanatate
Aceasta rasa nu prezinta probleme majore de sanatate, insa de-a lungul timpului s-a observat ca pot aparea urmatoarele: epilepsie, alergii ale pielii, probleme cu ochii, timiditate excesiva, agresivitate excesiva si displazie de sold ocazional. Nu trebuie hraniti excesiv pentru ca au tendinta de a deveni obezi si lenesi.
Conditii de viata
Ciobanescul belgian / Groenendael va fi ok intr-un apartament în cazul în care este scos in parc suficient de des cat sa isi consume energia, totusi ideal este sa stea la o curte de marime medie sau mare.
Exercitiu
Acesta este un caine de lucru, care este obisnuit cu o viata activa in aer liber. Ca atare, este nevoie de o multime de exercitiu, inclusiv plimbari lungi in fiecare zi.
Intretinere
Ciobanescul belgian Groenendael are par drept, de lungime medie si subpar dens care necesita pieptanare si periere zilnica. Ingrijiri suplimentare ar trebui sa se acorde in perioadele de naparlire.
Origine
Groenendael belgian, cum este numit la nivel mondial, este numit pur şi simplu Ciobanesc belgian de către American Kennel Club. A fost numit dupa satul de Groenendael în Belgia. Este unul dintre cele patru tipuri de ciobanesti belgieni: Groenendael belgian, Malinois belgian, Tervuren belgian şi mai putin popularul, Laekenois belgian.
Extrem de inteligente, toate cele patru rase exceleaza la o varietate de talente: activitatea politiei, (narcotice, detectare bomba, protectie, actiuni de cautare si salvare, ascultare, urmarire), turma, sanie, aruncare la cos, ghid pentru nevazatori si asistent pentru persoanele cu handicap.
De altfel, in Primul Razboi Mondial, au stralucit in calitate de caini de straja, mesageri. Au captat atentia publicului si s-au bucurat de popularitate dupa razboi. Cu haina neagra sclipitoare, Ciobanescul belgian Groenendael este cea mai izbitoare rasa dintre cele patru, si împreuna cu abilitatile sale versatile, a castigat o multime de sustinatori credinciosi.