Mastino Napoletano de vanzare. Caini de paza de talie mare, putand sa atinga mase de peste 85 kg, sunt recomandati persoanelor experiementate.Nu este recomandata convietuirea acestor caini cu copii.
Ţara de origine: Italia;
Alte denumiri: Mastino, Neo, Mastino Napoletano, Italian Mastiff;
Aşteptarea de viaţă: 9 - 11 ani;
Grupa: de paza, Mastiff;
Dimensiune: mare;
Înălţime: mascul 65-75 cm, femelă 60-70 cm;
Greutate: până la 74 kg, deşi pot ajunge şi la 90 kg;
Culori: gri albăstrui, gri vânăt, negru, cafeniu, culoarea mahonului;
Blana: scurtă, aspră, lucioasă şi strălucitoare, deasă;
Năpârlire: moderată;
Condiţii de trai: Exemplarele de Mastino Napoletano preferă să fie aproape de familie, indiferent că stau afară sau în casă. Stăpânul ideal este unul experimentat cu cainii, care trăieşte în zone sub-urbane sau rurale cu mult spaţiu de trai. Se vor adapta şi la apartament dacă au parte de suficientă mişcare. Pe timp de iarnă este suficientă o cuşca solidă cu mult spaţiu înăuntru, care să fie moale şi uscat. Pe timp de vară are nevoie de umbră şi de apă proaspătă.
Istoric
Originile rasei Mastino Napoletano pot fi urmărite înapoi la cainii Molos care existau în Roma înainte de Christos; iar istoria lor este una bogată şi interesantă. Se presupune că au fost aduşi la Roma de către Alexandru cel Mare după călătoriile sale în Grecia. Aparent Alexandru cel Mare aprecia foarte mult vechii caini Molos pentru luptă şi apărare şi pentru acestea erau şi crescuţi. Se crede că Alexandru a primit o pereche de asemenea caini din Asia, după ce l-a învins pe regele Porus din India de Nord în 326 î.hHr. Astfel, rasa Mastino Napoletano este mai veche de 2000 de ani şi este posibil ca aceasta rasa de caini să îşi aibă rădăcinile în Asia. După ce au fost aduşi la Roma au fost folosiţi pentru luptele între animale în arenă, asmuţiţi împotriva leoparzilor, urşilor, leilor şi chiar şi a gladiatorilor. De asemenea erau excelenţi caini de paza pentru armate. Au ajuns şi în Orientul Mijlociu îndeplinindu-şi datoriile.
Cunoscută pentru cel puţin 2000 ani în urmă în Sudul Italiei, rasa nu a apărut public până în 1946 în cadrul expoziţiilor canine de la Napoli. Se presupune că în timpul acestor expoziţii, un pictor pe numele de Piero Scanziani a fost aşa de impresionat de ei încât şi-a cumpărat câteva exemplare şi a început să se ocupe cu creşterea lor. El este cel care a dezvoltat rasa în ceea ce se cunoaşte astăzi şi este considerat a fi tatăl modern al rasei. A creat un standard al acestei rase care a fost acceptat de către asociaţiile chinologice din Italia. Pare a fi un amestec între leu, gargui sau himere şi Molos, această rasa este într-adevăr o operă de artă italiană. După cel de-al doilea Război Mondial a ajuns în pragul extincţiei, dar un grup de crescători italieni devotaţi au ajutat în această direcţie şi astăzi rasa înfloreşte în Italia, dar şi în Statele Unite ale Americii.
Descriere
Mastino Napoletano este un caine de paza copleşitor. Are o structură osoasă masivă, cu o faţă plină combinate cu o inteligenţă şi loialitate extreme. Acest caine este un incredibil apărător şi prieten pentru stăpân. Sunt blânzi şi calmi faţă de stăpâni, dar şi în preajma copiilor. Cu toate acestea, copiii trebuie să înveţe cum să se comporte în preajma unui Mastino Napoletano, să-l respecte deoarece este un caine mare şi greoi. Sunt puternici, protectori şi cu o minte independentă. Femelele au bune instincte materne şi această trăsătură se observă în comportamentul lor cu copiii. La început au fost crescuţi ca şi caini de război, de paza, pentru poliţie, pentru atelaj. Sunt caini robuşti capabili de o putere incredibilă. Trebuie să fie dresaţi şi socializaţi de mici pentru a cunoaşte din timp cine este şeful. Este una dintre cele mai mari rase, greoaie şi cu riduri la nivelul feţei. Capul şi gâtul acestui caine sunt mari şi şovăitoare, iar mişcarea lor este asemănătoare cu cea a unui urs.
Mastino Napoletano sunt caini care au o înfăţişare serioasă, puternică şi poate fi un protector ideal pentru un stăpân care are spaţiul şi finanţele pentru a-l întreţine. Au o musculatură bine dezvoltată, un corp mai degrabă rectangular, un cap masiv şi faţa ridată. Aceste riduri sau pliuri ale pielii de pe cap continuă în jos spre gât şi formează o salbă. Craniul este mare şi plat între urechi, iar nasul este mare. În momentul în care au fost folosiţi în lupte s-a stabilit o tradiţie de a cupa urechile şi coada. Astăzi mulţi stăpâni preferă să păstreze un aspect natural al cainelui. Blana lor este scurtă, deasă şi moale. Culorile închise ale blănii sunt de ajutor cainelui deoarece se pot ascunde în umbră şi pot să surprindă intruşii. Mici pete albe sunt permise pe piept şi picioare; dar niciodată pe faţă. La începutul vieţii cateii aveau ochii albaştri, care mai apoi se vor închide la culoare.
Temperament
Acesti caini din rasa Mastino Napoletano sunt devotaţi, protectori şi nu sunt bătăioşi. Nu vor sări la bătaie, ci preferă să aştepte comanda stăpânului pentru a ataca. Nu sunt predispuşi să hoinărească, ci mai degrabă vor sta pe lângă casă să fie siguri ca proprietatea este protejată. Vor lătra doar atunci când ceva neobişnuit se petrece. Pot să fie independenţi şi au nevoie de un dresaj ferm de mici catei. În ciuda înfăţişării sale de bestie şi chiar sălbatică şi agresivă, Mastino Napoletano este un caine stabil, calm şi pacificator. A fost dezvoltat pentru a arăta şi acţiona astfel încât să înspăimânte atunci când este nevoie; dar cu familia este plin de afecţiune, protectori şi lipsiţi de frică. Este o fire inteligentă şi nu necesită un dresaj repetat la infinit pentru a-şi însuşi comenzile. Sunt mereu atenţi la dorinţele stăpânului; sunt serioşi, calmi şi tăcuţi dacă nu sunt provocaţi. Sunt foarte reticenţi faţă de străini şi se vor împăca foarte cu copiii, mai ales dacă aceştia ştiu cum să respecte cainele. Se vor înţelege bine şi cu alte animale de companie, care nu sunt caini dacă au fost crescuţi de mici împreună. Nu sunt o rasa de caini pentru oricine, este nevoie de un stăpân dominant, capabil să deţină rolul de conducător.
De obicei sunt caini toleranţi la durere datorită trecutului lor ca şi caini de luptă. Masculii au tendinţa de a saliva excesiv, mai ales în anotimpuri călduroase sau după ce beau apă. Cainii care nu au un stăpân ferm, încrezător în propriile puteri şi consistent în decizii, care să le asigure plimbări zilnice pentru exerciţiu fizic şi mental vor deveni încăpăţânaţi, supra-protectori şi agresivi. Pentru a corecta asemenea comportamente trebuie să căutaţi metoda potrivită. Cu copiii familiei sunt afectivi şi protectori, la fel cum sunt şi cu puii lor. Masculii maturi care nu au fost castraţi tind să nu tolereze nici un alt mascul intact în preajma lor. Se împacă bine cu alte animale atâta timp cât au fost crescuţi împreună de mici.ultimele cautari: Mastino Napoletano de vanzare, rasa Mastino Napoletano de vanzare.
Probleme de sănătate şi îngrijire
O atenţie sporită trebuie să le-o acordaţi în timpul verii deoarece tind să se încălzească mai tare şi mai repede decât alte rase şi fac insolaţii. Blana lor scurtă trebuie să fie periată în fiecare săptămână pentru a-i păstra strălucirea şi curăţenia şi îmbăiat doar uneori.
Printre problemele de sănătate care apar la această rasa putem enumera Cherry eye sau ochi roşiateci; boli de inimă; displazia de şold; hipotiroidism, boli ale sistemului imunitar; sensibilitate la căldură. Este bine să adoptaţi o dietă sănătoasă cu ei fiindcă au dimensiuni mari şi au nevoie de o bună dezvoltare la începutul vieţii.
Exerciţii şi dresaj
Mastino Napoletano se descurcă cel mai bine când au o activitate de îndeplinit. Au nevoie de exerciţii şi mişcare, dar într-o cantitate redusă deoarece sunt prea greoi. Necesar pentru aceşti caini este un dresaj pentru obedienţă, dar şi o socializare este bine-venită pentru a nu fi agresiv cu alţi caini. Acestea trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, deoarece sunt de talie mare şi la maturitate nu vor mai putea fi controlaţi aşa de uşor. Nu are nevoie de un dresaj pentru apărare şi paza deoarece au instinctele de la natură. Nu este indicat să îi lăsaţi să se mişte sau să se joace prea mult pentru a nu se obosi peste măsură. Dar plimbări zilnice îndelungate sunt bune pentru sănătatea lor. Evitaţi jocurile abuzive sau prea solicitante în perioada lor de creştere şi asiguraţi-vă că toată energia lor este disponibilă pentru a creşte oase şi muşchi sănătoşi. Dar adulţii acestei rase au nevoie de o cantitate considerabilă de exerciţii şi plimbări de două ori pe zi. Sunt inteligenţi şi învaţă repede orice comandă le-aţi arăta.
Fiţi atenţi să le asiguraţi un dresaj consistent şi nu este indicat să tot repetaţi comenzile pe care nu au reuşit să le urmeze. Dacă nu vă ascultă este bine să efectuaţi altă abordare, care să fie îndeplinită cu răbdare şi încredere. Nu vor asculta de un stăpân umil sau sfios; nu sunt caini indicaţi începătorilor. Dacă sunt mânuiţi de un stăpân calm, cu calităţi de conducător pot deveni buni caini de companie pentru familii.
caini de vanzare Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Arad, Bacau, Piatra Neamt, Galati, Targu Mures, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava etc.