Rasa canina cu o inteligenta mult peste media majoritatii raselor canine. Se recomanda pentru paza si companie.
Punctaj obtinut: 5 reprezinta calificativul maxim
Nivel de energie:
Necesarul de exercitii: 5
Caracter jucaus: 4
Nivel de afectiune: 2
Relatia cu alti caini: 3
Relatia cu animale de companie non-canine: 3
Relatia cu strainii: 1
Usurinta dresaj: 5
Paza: 5
Aparare: 5
Intretinere: 2
Toleranta la frig: 3
Toleranta la caldura: 3
Alte nume: Malinois, Chien de Berger Belge, Mechelse Shepherd
Zona de origine: Belgia
Data de origine: 1800
Inaltime: Masculi 61-66 cm, Femele 56-61 cm
Greutate: 24-29 kg
Speranta de viata: 12-14 ani
Numar de pui: intre 6 si 10 pui
Descriere :
Ciobanescul Belgian de Malinois are un corp care este adesea descris ca fiind patrat, dat fiind aspectul lui atunci cand picioarele si linia spatelui sunt privite din lateral. Pieptul este adanc. Dimensiunea totala a capului este proportionala cu corpul. Craniul este plat, iar dintii se intalnesc intr-un foarfece. Nasul este negru, ochii de dimensiune medie sunt de culoare maro. Urechile ridicate sunt in forma de triunghi. Ciobanescul belgian de Malinois are picioarele paralele, drepte si puternice. Rezistent la intemperii, parul este scurt si drept. Culoarea blanii: de la cafeniu, roşu, mahon, la negru. Masca si urechile sunt negre. Sub corp si coada exista o bricheta cafenie. Parul din jurul gatului arata ca un guler, deoarece este ceva mai lung.
Temperament:
Ciobanescul belgian de Malinois este unul din cei patru ciobanesti belgieni. Este un caine ascultator, atent si cu instincte puternice teritoriale. Aceasta rasa are nevoie de socializare intensiva inca de la o varsta frageda pentru a nu trece in extreme, si anume, sa nu devina timid sau agresiv. Ciobanestii belgieni de Malinois au nevoie de un stapan care a mai avut caini de paza anterior astfel incat sa stie sa adopte o atitudine corespunzatoare fata de acesta, sa afiseze o autoritate naturala care sa ofere incredere cainelui. Trebuie stabilite si facute clare reguli coerente. Cateii din aceasta rasa au instincte puternice teritoriale, astfel incat trebuie instruiti si socializati foarte bine de la o varsta frageda.
Acestia sunt excelenti caini de paza si se intalnesc in politie, insa pot fi si animale de companie excelente in cazul in care au stapani care sa le asigure necesarul de exercitii zilnice. Cainii ciobanesti belgieni de Malinois sunt accepta copiii in jurul lor si chiar ii indrageste daca sunt socializati cu ei inca de la varsta de doua, trei luni. De altfel, cainii din aceasta rasa simt nevoia să faca parte dintr-o familie.
Ciobanescul belgian de Malinois are o energie ridicata si o capacitate mentala mare. Pentru a nu deveni distructivi şi greu de manevrat sunt necesare exercitii fizice zilnice, alaturi de dresaj.
Daca sunt socializati intr-o maniera corecta cu pisicile si alte animale de companie canine si non-canine nu ar trebui sa prezinte nici o problema in relatia cu ei - important este sa ia contact cu acestia de la o varsta frageda. Modul în care proprietarul se ocupa de caine poate produce diferente in temperamentul si agresivitatea fiecarui exemplar canin in parte.
Probleme de sanatate
Ciobanescul belgian de Malinois nu prezinta probleme majore de sanatate. La fel ca si la Ciobanescul belgian de Groenendael s-a observat ca pot aparea urmatoarele prebleme: epilepsie, alergii ale pielii, probleme cu ochii, timiditate excesivă, agresivitate excesivă şi displazie de sold ocazional.
Conditii de viata
Ciobanescul Belgian de Malinois rezista la apartament, insa doar in conditiile in are parte de plimbari lungi si dese. Ideal pentru cateii din acesta rasa este sa sa stea la o curte de dimensiuni medii sau mari.
Exercitiu
Acesta este un caine de lucru, care este obisnuit cu o viata activa in aer liber. Prin urmare, necesarul de exercitii este foarte ridicat.
Intretinere
Ciobanescul Belgian de Malinois are par neted, scurt ceea ce il face usor de intretinut. Este necesara o periere regulata cu o perie ferma si imbaiere doar daca este absolut necesar. Aceasta rasa are o naparlire medie.
Origine
Ciobanescul Belgian de Malinois a fost numit după orasul belgian din Malines. In timp ce Ciobanescul Belgian de Malinois este inca rar in Statele Unite ale Americii, este popular in Belgia, tara de origine. Este unul dintre cele patru tipuri de ciobanesti belgieni: Groenendael belgian, Malinois belgian, Tervuren belgian si mai putin popularul, Laekenois belgian.
Extrem de inteligente, toate cele patru rase exceleaza la o varietate de talente: activitatea politiei, (narcotice, detectare bomba, protectie, actiuni de cautare si salvare, ascultare, urmarire), turma, sanie, aruncare la cos, ghid pentru nevazatori si asistent pentru persoanele cu handicap.