
Toate alimentele sunt potential alergizante, dar numai un numar restrans de ingrediente sunt incriminate.Lista acestor alimente este foarte variabila, in functie de obiceiurile culinare ale tarilor in cauza.De exemplu, la om se descriu mai multe alergii la peste in tarile scandinave si in Japonia sau la crustacee in Lousiana.
In Europa, alimentele cel mai des incriminate (adica cam la 90% din cazuri) sunt oul, pestele, alunele, laptele de vaca, telina, crustaceele si arahidele.La animalele domestice, alimentele incriminate sunt de asemenea varaiabile de la o tara la alta si de la un studiu la altul.In primele studii care au avut loc in anii 20-30, se citau adesea somonul si carnea de cal, dar niciodata soia, dovada a evolutiei sensibilizarilor in functie de evolutia obiceiurilor alimentare ale omului care traieste in preajma carnivorelor domestice.
Intr-un studiu efectuata in Canada pe un numar mare de animale (inclusiv caini), alimentele cel mai des cauzatoare de intolerante si alergii s-au dovedit a fi: carnea de vita, soia, laptele, cerealele, carnea de pui, porumbul, graul, oul.
Intre primele 7 ingrediente testate, numai carnea de vita si soia au prezentat un risc de dezvoltare a intolerantei de peste 50%.In cadrul unui studiu extins pe pisica, conservele in cutie, crochetele, carnea de vita, carnea de miel si intr-o mai mica masura laptele, pestele, carnea de pui, glutenul, aditivii alimentari au fost incriminati.
In Statele Unite, aditivii alimentari au fost cel mai adesea incriminati, urmati in ordine descrescatoare a riscului, de grau, carne de vita, ou, porumb, pasari de curte, soia si produse lactate.Se intelege astfel motivul alegerii carnii de miel in cadrul regimurilor de interdictie in tarile de peste ocean.
In Franta, studiile efectuate de catre Carlotii si Guaguere au incriminat in primul rand carnea de vita, produse lactate (mai ales in cadrul pisicii si a cainelui), orezul, pestele si oul.De fapt, alimentele potential cele mai alergizante in cazul anumitor caini sunt cele care contin cele mai multe proteine, fiind cel mai adundent consumate.
Deci, asa cum o arata cercetarea de multa vreme a efectelor alimentelor in toate studiile intreprinse, cu cat un caine consuma in mai mare cantitate o proteina, oricare ar fi ea, cu atat proteina respectiva are mai multe sanse sa provoace o hipersensibilitate.